Župan pragmatiik

Županska zgodba št.3

 

Župan pragmatik

 

Pahorja, ki se gre med drugim tudi idealizem, sem »uspel izvoliti«, zdaj pa je spet čas, da se vrnem k našemu županu Diaciju.

Da je naš župan Diaci pragmatik, je dejstvo, vprašanje je le, je to dobro ali slabo. Če že ni dobro, je pa res marsikdaj koristno. Sam navijam za župana idealista, zato seveda ni čudno, da nad sedanjim Diacijem rahlo viham nos. Če sem se že uspel prebaviti njegovo oddaljeno preteklost, povezano recimo z neuspešnim osvajanjem domala vseh šentjurskih strank od SLS do SD,  ne ravno bleščečo vlogo v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru in v Škobernetovem Cestnem podjetju Maribor, je še aktualno njegovo (ne)politično udejstvovanje v samem Šentjurju. Stranko mladih Slovenije je tu sicer dvignil na zavidljivo raven, a si ni vzel niti dovolj časa, da bi jo razpustil, ko v njej ni več našel svojih interesov. V njenem imenu je v prejšnjem mandatu občinskega svetnika in predsednika Odbora za proračun in finance dvigal veliko prahu, spomnimo se, da je spravil na svetlo vrsto t.i. afer zadnjega Tislovega mandata (Ipavčeva 17, igrišče na mivki, boj nadzornice Marije Budiša z Eriko Kosi…), toda »tresla se je gora, rodila se je miš«. Kar pa niti ni bila izključno njegova krivda, kajti Tislovi občinski okopi so res bili preveč utrjeni. Toda potem, ko je zajahal župansko funkcijo in bi, če bi bilo v njem vsaj kanček idealizma oziroma tiste klene poštenosti, lahko dokončal svoj križarski pohod zoper domnevno koruptivnost občinskih inštitucij, svoje obtožbe bodisi dokazal ali pa se prizadetim opravičil, je stisnil rep med noge in mirno izjavil, da ga preteklost več ne zanima. Diacijeva občinska uprava dela očitno naprej z isto zasedbo in verjetno z enakimi prijemi kot prejšnja. Ideali in visokoleteči programi »njegovega« Gibanja za občino Šentjur (GOŠ) so se razblinili kot jesenska megla pod sončnimi žarki. Gibanje za občini Šentjur – dobro nas je nategnil s to prazno floskulo.

Kaj lahko storimo?

Čisto nič pametnega. Še občinski svetniki, ki smo jih sami izvolili in imajo nekaj malega možnosti vplivati na župana, so se v našem imenu temu svojemu poslanstvu večinsko odrekli. Torej lahko le upamo, da se bo vse skupaj samo po sebi dobro izteklo in čakamo na nove občinske volitve. Seveda v pričakovanju, da si bomo čez dve leti izborili nekaj več demokracije, kot nam jo privošči GOŠ.

Komentiraj